Stell av løk og knoller

Vårt utvalg av løk og knoller finner du her: https://hesleberg.byggintegrering.no/produktkategori/lok-knoller/

Dichelostemma «Ida-Maia»

Overvintring ute

Det er enkelt å få  løk og knoller til å trives i hagen. Mange av disse trenger ikke mye stell for å trives. Det aller viktigste er at man velger løk og knoller som vil trives der man har tenkt til å plassere dem. Det er da viktig å ta hensyn til herdighet, lysforhold og om jorden er godt drenert eller f.eks. fuktig. Dersom man har valgt riktig plante vil det ikke være behov for mye stell.

Narcissus Actea (Pinselilje)

Plantene skal visne ned naturlig. Man kan fjerne den visne blomsten. Bladverket fjernes først når det har blitt helt gult, dette fordi løk/knoll trenger denne tiden på å få nok næring til å kunne blomstre året etter. Mange løk og knoller setter sideskudd og plantene vil derfor stå stadig tettere. Det er lurt å grave opp løken/knollen, dele dem fra hverandre og plante dem på nytt med jevne mellomrom.

Sideløk

Dersom løken står på samme sted over mange år er det lurt å tilsette litt jordforbedring f.eks.  blande inn litt kugjødselkompost (kan brukes hele sesongen). Løk bør gjødsles på lik linje med andre stauder (ikke bruk gjødsel etter 10 juli), men mengden gjødsel vil være avhengig av planten. Husk at når en plante står på samme sted år etter år vil mye av næringen i jorden brukes opp og det vil derfor være nødvendig å tilføre mer næring.

Allium

Noen løk/knoller liker ikke å tørke selv om de skal stå godt drenert, det er derfor nødvendig å vanne litt i de tørreste periodene. Mengde vann vil variere mye avhengig av sorten man har plantet. 

Eranthis hyemalis
Tulipa tarda

Overvintring inne

Det finnes noen løk/knoller som ikke er hardføre nok til å overvintres ute i Norge f.eks. Dahlia. I disse tilfellene bør løken/knollen tas inn før frosten kommer.

Dahlia Tsuki-Yori-No-Shisha

Grav opp løken/knollen med mest mulig røtter og la dem ligge uten jord eller med lett fuktig jord. Dersom de overvintres uten jord så fjernes jorden som evt. sitter igjen på løken/knollen og den oppbevares tørt f.eks. i en papirpose. Dersom løken/knollen står i potter kan de overvintres i pottene, det kan da være nødvendig å vanne lett i løpet av vinteren, men jorden skal ikke være våt. Løken/knollen skal oppbevares tørt, mørkt og må ikke ha det for varmt (gjerne ned mot 0 grader, men ikke varmere enn ca. 10 grader).

Amaryllis (hippeastrum)

Når våren kommer kan plantene drives fram i en potte inne eller ved at de settes ut direkte. Når plantene settes varmt må de vannes oftere. Husk at plantene i starten antagelig må tas inn om kvelden, da de ikke tåler frost på samme måte som de plantene som har stått ute i løpet av vinteren. Dersom plantene settes ut etter at de har begynt å spire bør de få en gradvis tilvenning til dagslys, dette gjøres ved at de f.eks. står østvendt de første dagene.