Planting av løk og knoller

Det anbefales å sette seg inn i hvordan plantene trives. Det er forskjell på om de vil stå i sol, halvskygge eller skygge. Det er også forskjell på om de vil stå godt drenert eller ikke. De fleste løk og knoller vil stå godt drenert, men det finnes noen unntak. Dersom jorden er kompakt anbefales det å grave litt dypere enn nødvendig for å gjøre jorden litt lettere. Man kan gjerne blande inn litt sand i jorden eller legge litt sand i bunnen av plantehullet. Dette er ikke nødvendig dersom man velger løk/knoll som trives i jorden man har.

Løken plantes normalt med den den flate delen (ofte synlige røtter) nederst. De blomstrer selv om man har gjort dette på en annen måte og ved å sette løken sidelengs eller opp ned vil man forlenge blomstringstiden. I de tilfellene hvor løken/knollen har hull i toppen så anbefales det å legge den sidelengs ved planting, dette for å unngå at det samles vann i løken/knollen og dermed sikre at den ikke råtner. Dette gjelder for f.eks. Fritillaria.

Mange foretrekker å plante i krukke og flere løk/knoller vil overvintre i krukke. Det er i disse tilfellene viktig å plante dypt og at krukken er godt drenert. Krukken må ha hull i bunnen, fyll bunnen av krukken med et godt lag med leca/stein og fyll til slutt opp med jord. De fleste vil ha sandholdig jord. Krukken bør ikke stå rett på bakken, men på f.eks. potteføtter.

Plantedybde

Plantedybden på løk og knoller varierer litt mellom sortene, men hovedregelen er at man lager ett plantehull som er tre ganger løkens høyde (se bilde). Dvs. at dersom løken er 2 cm høy så plantes den ca. 6 cm dypt.

Dette gjelder derimot ikke for f.eks. Alpefiol, Treblad og Amaryllis som skal settes grunt.