Publisert Legg igjen en kommentar

Høstløk gir vårfølelse

Om du ennå ikke har fått satt ned høstløk, råder vi deg til å gjøre det nå.

Påskeliljer i den botaniske hagen i Keukenhof

For hva roper vel vår mer enn krokus og tulipaner? Du kan sikkert se det for deg, snøen som har ligget litt for lenge, begynner endelig å smelte bort, minusgrader glir sakte over til plussgrader. Og opp fra intet dukker små grønne spirer, Eranthis (vinterblom)! Usannsynlig nok, kan disse små glade og gule blomstene poppe opp allerede i februar, om været tillater. Og ikke lenge etter ser du hint av Galanthus (snøklokker).

Galanthus nivalis flore pleno

Mens du nyter de små tegnene til vår, og venter på at kulden skal avta, er krokusen like om hjørnet. Og med den kommer de herlige vårblomstene en etter en.

Crocus imperati subsp. imperati De Jager

Det kan nok for mange virke litt snodig at du må gjøre jobben nå, for å så vente helt til våren for å få glede av det. Men det er garantert verdt det. Om du føler deg inspirert har vi et par greie tips til deg:

Løk og knoller skal nesten alltid plantes omkring 3 x løken dypt. Med andre ord: forestill deg at du har to tilsvarende løk over den du skal plante.

Løk og knoller vil også ha drenert jord, slik at de ikke råtner.

Og de aller fleste vil helst stå i sol eller halvskygge.

Fritillaria imperialis Argenteovariegata

Et annet lite tips når det kommer til planting av Fritillaria (keiserkrone), er å plante løken sidelengs. Disse løkene har ofte et hull der hvor den tidligere stilken har vært. Og om du da planter den «riktig» vei, vil det ofte samle seg vann i dette hullet, som kan få løken til å råtne. Ta det helt med ro, den vil finne veien opp av jorden selvom den står en annen vei.

Tulipa acuminata

Husk også at du kan være kreativ når du planter løk og knoller. Om du ønsker å ha de i krukker, kan du for eksempel plante noen av løken sidelengs, noen oppned og noen riktig vei. På denne måten vil du forlenge blomstringen, da ikke alle vil komme opp helt likt. Du kan også plante lagvis. Plant noen litt dypere enn de andre, da vil du også forlenge blomstringen.

Muscari armeniacum Peppermint

En flott ting med løk og knoller, er at de sjeldent tar stor plass i en hage. Man kan som regel plante det rundt og under det meste. Spesielt de som dukker opp før de andre plantene i hagen din. Men det finnes selvfølgelig de som vil kapre litt mer plass i hagen, sånn som Eremurus (Cleopatras Nål).

Eremurus robustus
Eremurus robustus

Disse utrolig flotte plantene kan bli opptil 2,5 m høye, og vil dermed kreve at du har plass til dem. Knollen kan også bli ganske stor, med sine «tentakler» som går ut til siden og ikke nedover. Heldigvis krever den ikke noe særlig dybde, da selve knollen skal kun dekkes med 4-6 cm jord.

Lilium martagon Pink Morning

Ved å sette løk og knoller som martagonliljer og allium, vil du forelenge blomstringen utover sommeren. Disse blomstrer som regel i juni, juli eller august. Det er flott å ha blomstring så mye som mulig gjennom sesongen, så det kan lønne seg å tenke på blomstringstid selv når man setter løk og knoller.

Botanisk hage i Keukenhof
Crocus mathewii Dream Dancer
Colchicum Waterlily
Tulipa kaufmanniana Giuseppe Verdi
Legg igjen en kommentar